خبر عکس از خبرگزاریهای رسمی ایران

خبر عکس از خبرگزاریهای رسمی ایران

خبر عکس از خبرگزاریهای رسمی ایران
خبر عکس از خبرگزاریهای رسمی ایران

خبر عکس از خبرگزاریهای رسمی ایران

خبر عکس از خبرگزاریهای رسمی ایران

فابیوس: در مذاکرات ژنو گفتم توافق محکم نیست، ایران مخالفت کرد؛ سرانجام ۱۰ روز بعد توافق امضاء شد

مذاکرات اخیر ایران و 1+5 در وین در حالی با اختلافات گسترده طرفین و «عدم پیشرفت» مواجه شد که قرار است طی روزهای پایانی خردادماه، بار دیگر دو طرف بر سر میز مذاکره حاضر شوند و درباره چگونگی متن نهایی گام آخر توافق هسته ای به گفتگو و اشتراک نظر برسند.

بنا بر آنچه مقامات ارشد مذاکره کننده ایران و 1+5 بیان کرده اند موارد اختلافی دو طرف در مذاکرات وین بسیار فروان و قابل توجه بوده است، از زیاده خواهی آمریکا مبنی بر محدود کردن موشک های نظامی ایران تا بحث و گفتگو درباره چگونگی محدودیت غنی سازی ایران، راکتور اراک و ... که هر یک از این موضوعات برای ایران بسیار مهم و حیاتی خواهد بود.
 
با این حال هر چند در این دور، مذاکرات به بن بست رسید، اما احتمال دارد تا یک ماه دیگر که دور جدید گفتگوها آغاز می شود، طرفین با کنار گذاشتن برخی موارد مورد اختلاف، به یک اشتراک نظر برای نگاشتن متن گام نهایی برسند، اما آنچه که طی روزهای گذشته باعث دلواپسی افکار عمومی داخل کشور نسبت به دور بعدی مذاکرات شده ، نگرانی از طراحی مشابه طرف مقابل برای فریب تاثیر بر طرف ایرانی، همچون مذاکرات مقدماتی ژنو است که در آن با تقسیم کار فرانسه و امریکا، عملیاتی شد.
 
در دور نخست مذاکرات ایران و 1+5 که به تنظیم و امضاء متن گام نخست برنامه اقدام مشترک موسوم به توافقنامه ژنو شد، در حالی که انتظار می رفت در دور اول حضور در ژنو این متن به امضاء برسد، با صحنه گردانی فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه، این توافق به بن بست رسید و مراحل امضاء و نهایی شدن توافق به 10 روز پس از این مذاکرات موکول شد.
 
وزیر خارجه فرانسه هفته گذشته در گفتگو با واشنگتن پست ماجرا را یادآوری کرد و در بخشی از اظهاراتش با یادآوری توافق اولیه ایران و 1+5 در ژنو که در آذر سال گذشته انجام شد، تاکید می کند : «در آن مذاکرات، موضع من این بود که ما توافق هسته‌ای می‌خواهیم، اما این توافق باید قرص و محکم باشد. در مرحله اول، این توافق چندان محکم نبود. بنابراین ما (یعنی 1+5) بحث کردیم و به موضعی مشترک رسیدیم. ایرانی‌ها اول مخالفت کردند، اما ده روز بعد برگشتند و گفتند موردی ندارد.»
 
فابیوس در سوال بعدی روزنامه‌نگار واشنگتن‌پست که پرسیده بود «پس شما توافق موقت را محکم‌تر کردید؟»، اینگونه جواب داد: «اینطور بگویم که نتیجه نهایی از نقطه ای که در ابتدا در آن قرار داشتیم، بهتر بود .»
 
این اظهارات وزیر خارجه فرانسه اگرچه نمی تواند محل استناد رسمی برای تحلیل گفتگوهای دور نهایی باشد اما این دلواپسی را در افکار عمومی ایجاد میکند که طرف مقابل باز هم با یک طراحی مشابه آنچه که در مذاکرات مقدماتی انجام داد، وارد مذاکرات وین نشده باشد تا با ترفندهایی اینچنینی، کشور را با خسارت مواجه کند.
 
این در حالی است که شاید در مذاکرات مقدماتی قدری تسامح قابل چشم پوشی بوده است، اما در مذاکرات نهایی این موضوع چندان قابل قبول نخواهد بود، چنانچه پیش از این علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی نیز در نطق پیش از دستور خود با اشاره به برخی تسامح های صورت گرفته در توافق ژنو تاکید کرده بود: «قدرت های غربی نیز بدانند که اگر نسبت به مذاکرات مقدماتی با مسامحه برخورد شد مذاکرات نهایی محل مسامحه نخواهد بود.»
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد